Isolatieplaten
De meest gebruikte vorm van isolatie is met isolatieplaten. Deze zijn verkrijgbaar in een heleboel formaten en zijn gemaakt van verschillende isolatiematerialen. Door uw woning te isoleren met isolatieplaten kunt u veel geld besparen op uw stookkosten. Voordat u aan deze klus begint is het wel verstandig om te weten welke isolatieplaten het meest geschikt zijn voor bijvoorbeeld vloerisolatie. Wij zetten nu eerst uiteen welke isolatieplaten er zijn.
Soorten isolatieplaten
Er zijn vier bekende soorten isolatieplaten beschikbaar om mee te isoleren. Dit zijn PUR, XPS, glaswol en polystyreenplaten (PR-platen) . Het is handig om te weten wat de voordelen en nadelen van deze isolatiematerialen zijn en op waar in huis ze toepasbaar zijn. Op deze manier heeft u een beter inzicht op welke isolatieplaten voor uw woonsituatie het beste van toepassing zijn.
PUR
PUR, dat kort is voor polyurethaan, bestaat in schuimvorm en in de vorm van platen. De isolatiewaarde van de isolatieplaten is stukken beter dan die van schuim. Ze zijn beschikbaar in verschillende diktes en allerlei maten. Door een groef- en tandsysteem dat tegenwoordig bijna op elke kunststof isolatieplaten zit zullen er geen naden overblijven als er geïsoleerd wordt. Door dit systeem kunnen er makkelijk grote oppervlaktes afgewerkt worden. Aan een kant van de PUR-platen zit een dampremmende folie zodat er geen vocht in de plaat kan komen. Dit houdt de isolatiewaarde stabiel en mede daarom zijn deze platen erg goed toepasbaar voor (spouw)muren, daken en vloeren. Wij raden het af om uw vloer te isoleren met PUR vloerisolatie platen als de ruimte onder de vloer kouder is dan 5 graden Celsius.
Gratis offertes vergelijken
Glaswol
Er bestaan vaste en soepele isolatieplaten van glaswol. Glaswol bestaat uit gerecyclede reststoffen zoals zand, glasvezel, mergel en soda. Omdat deze isolatieplaten voor bijna 100% uit lucht bestaan heeft het een hoge isolatiewaarde. Bij vloerisolatie wordt deze voornamelijk gebruikt bij houten vloeren. Andere toepassingen zijn: hellende daken en binnenmuren. Voordelen van glaswol platen zijn de samendrukbaarheid, de kostprijs en dat het brandveilig is. Bovendien is het erg makkelijk bewerkbaar, maar de omstandigheden om in te werken zijn niet goed. Tijdens het zagen of snijden in glaswol komen er vezels vrij die irritaties aan mond, ogen en huid veroorzaken. Werk daarom altijd met een stofkapje, stofbril, handschoenen en beschermende kleding. Een ander nadeel is vocht, als er aanraking is met vocht wordt de isolatiewaarde minder.
Polystyreenplaten
Er zijn weinig mensen die polystyreen platen, beter bekend als PR-platen, kennen. Veel huishoudtoestellen zijn beschermd door een polystyreen isolatieplaat. De EPX piepschuim isolatieplaten die ook onder de noemer polystyreen vallen worden, net als de XPS-variant (hierboven meer informatie), worden vaak toegepast bij gevel- en vloerisolatie. De isolatiewaarde is niet zo hoog van deze isolatieplaten en daarom neemt men vaak een iets dikkere plaat.
XPS
XPS wordt ook wel polystyreen hardschuim genoemd is kort voor Geëxtrudeerde Polystyreen. Ten opzichte van PUR is het goedkoper en beter voor het milieu. PUR isolatieplaten isoleren beter. De XPS platen zijn verkrijgbaar met en zonder groef en verwant aan EPS platen. XPS platen zijn erg drukvast en worden daarom vaak toegepast bij vloerisolatie. Een ander voordeel van dit soort isolatieplaten is dat ze vochtbestendig zijn en worden hierom ook vaak in kelders toegepast. Andere toepassingen zijn: spouwmuurisolatie, muur- en dakisolatie. Nadelen van XPS isolatieplaten is dat ze brandbaar zijn.
PIR
PIR is kort voor polyisocyanuraat. De hardschuim PIR isolatieplaten zijn de opvolger van PUR platen en hebben een hoge isolatiewaarde. Door deze hoge isolatiewaarde wordt er vaak met dunnere platen gewerkt. Ze wegen haast niks en zijn ten opzichte van glaswol makkelijk om mee te werken. Schimmels en ongedierte kunnen de plaat niet aantasten en de plaat is ook niet brandbaar. De drukvastheid van de vloerisolatie plaat is ook een goede eigenschap. De buitenkant van de plaat is aan beide kanten voorzien van alucraft, stucco, mineraal glasvlies of alu meerlagen complex.
Direct offertes vergelijken
Nu u meer weet over de isolatiewaarde en toepassing van isolatieplaten kunt u bedenken welke het beste in uw woonsituatie past. Aan de hand daarvan kunt u kosteloos een offerte bij ons aanvragen. Wij hebben vloerisolatie specialisten in ons bestand uit vijf provincies. Door het aanvragen van meerdere offertes kunt u meerdere prijzen vergelijken en zo uiteindelijk een laagste prijs voor uw vloerisolatie bedingen. Wij streven een 100% klanttevredenheid na en willen u graag adviseren en begeleiden bij uw keus voor vloerisolatie. Vraag nu een prijsindicatie op!