Kruipruimte isoleren
Bijna elke huis heeft een kruipruimte. Een kruipruimte is de ruimte die onder de vloer loopt en toegang geeft tot de elektra, waterleidingen en rioolbuizen. De toegang hiervan zit bijna altijd bij de voordeur. Veel woningen hebben ook ergens anders (bijvoorbeeld in de keuken) nog een andere toegang of luik. Als u nadenkt over vloerisolatie is het ook belangrijk om de kruipruimte te isoleren. Wanneer het niet geïsoleerd is zal het vocht ernaar toe trekken. Voornamelijk omdat die plek niet verwarmd wordt. Als iets vochtig is kan er schimmel ontstaan. Ook kan vocht de balken van een houten vloer aantasten. U kunt ruiken aan een herkenbare muffe geur of de kruipruimte vochtig is. Het is voor u daarom van belang dat er een goede isolatie is.
Mogelijkheden
Uw kruipruimte kan op verschillende manier geïsoleerd worden. De meest gebruikte materialen zijn: isolatiematrassen, schelpen, parels en chips. Door de isolatie zullen de vochtproblemen, net als de muffe geur en de schimmelvorming verdwijnen. De minimale hoogte van de kruipruimte dient 20 tot 30 cm te zijn om isolatie te kunnen aanbrengen. Omdat men in de meeste kruipruimtes kan kruipen hebben ze vaak een afmeting van 80 cm hoog. De bodem bestaat meestal uit zand en vaak ook restanten bouwafval. Het kan natuurlijk zo zijn dat uw huis geen kruipruimte heeft of dat u deze niet kan vinden. U kunt bij de buren kijken of daar het luik zit.
Isolatiematrassen
Isolatiematrassen zijn thermische matrassen met EPS parels erin. Deze methode is toepasbaar bij betonnen vloeren en houten vloeren en zorgt voor een droge, warme kruipruimte. Het kan per vierkante meter 2 tot 4 m3 gas besparen per jaar. De isolatie matrassen worden op de bodem van de kruipruimte gelegd. Aan de ene kant van de matrassen zit een dampfolie en deze moet aan de bovenkant zitten richting de woonruimte. De dikte van een matras is ongeveer 10 cm en de breedte meestal 60 cm waardoor er ruimte over is voor andere werkzaamheden.
Schelpen
Wanneer u kiest voor de isolatie van uw kruipruimte met schelpen dan kiest u voor een natuurproduct. Op de bodemlaag stort u de schelpen en de onderste laag zal dienen om het vocht te condenseren. De bovenste laag dient ter isolatie. De isolatiewaarde van schelpen is niet erg hoog. Hoe meer schelpen u aanbrengt des te hoger zal de isolatiewaarde zijn. Een vereiste is wel dat de kruipruimte minimaal 40 cm hoog moet zijn. Vanaf 25 cm schelpen is er een vorm van isolatie. Schelpen zijn brandveilig en kunnen niet worden aangetast door schimmels.
Gratis offertes vergelijken
Parels
Door het aanbrengen van isolatieparels, ook wel isolatiekorrels genoemd, kan u een kruipruimte die redelijk vochtig is goed droog krijgen. De isolatieparels zijn van piepschuim gemaakt en nemen haast geen water op. Doordat ze voor bijna 100% uit lucht bestaan werken ze matig isolerend. De isolatiekorrels hebben een dikte van 30, 20 of 10 mm en zijn super licht in gewicht. De isolatieparels verleggen het condenspunt in de ruimte. Hierdoor worden schimmels en houtrot tegengehouden. De korrels zijn verkrijgbaar in zakken van 330 liter. Een nadeel van het isoleren met deze parels is dat als het eenmaal in de kruipruimte ligt u er niet makkelijk meer bij kan.
Chips
Isolatiechips en isolatieparels zijn niet hetzelfde. Voor het isoleren van de kruipruimte heeft u een dikkere laag chips nodig dan parels. Deze piepschuim chips kunnen erg goed tegen druk, maar hebben net als de parels een lage isolatiewaarde. De isolatiechips bestaan uit polystyreen, dat bestaat uit water- en koolstof. Ze zijn net als de parels goed bestand tegen rot en schimmels en erg duurzaam. Minimaal 30 cm aan chips moet worden gestort om het isoleren van de kruipruimte te garanderen.
Vloerisolatie
Verwar het isoleren van de kruipruimte niet met het isoleren voor warmte isolatie. Een vloerisolatie werkt het beste om de warmte in uw huis te houden. Een vloerisolatie van de kruipruimte als er geen toegangsluik bestaat is mogelijk. U kunt dan de vloerisolatie aanbrengen op de bovenkant van de vloer. De vloer wordt hierdoor 5 to 8 centimeter hoger als u gebruik maakt van isolatieplaten. Een andere optie is dat u de oude vloer eruit haalt en een nieuwe vloer legt met vloerisolatie. Deze methode is wel erg prijzig.
Direct offertes vergelijken
Wilt u uw kruipruimte laten isoleren of vloerisolatie aanbrengen en benieuwd wat er voor u allemaal mogelijk is? Vraag dan kosteloos meerdere offertes aan van vloerisolatie specialisten uit ons netwerk. Breng zo specifiek mogelijk uw wensen over in het contactformulier zodat wij een goede prijsofferte kunnen opstellen voor u. De medewerkers van Vloerisolatieprijs.nl helpen u graag!